“D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.
1) The Everly Brothers
——-“Bird Dog”
(Boudleaux Bryant)
Single: Cadence Rec.
Uitgebracht: Juli, 1958
Iedereen, die de roots van de popmuziek heeft meegemaakt of met een onderdeel ervan grondig kennis wil maken, Zing dan thuis even mee ?
‘Johnny is a Joker……juist……He is a Bird !
2) Randy Newman
“Birmingham”
(Randy Newman)
LP: Good Old Boys
Uitgebracht: September, 1974
Randy Newman (1943) schreef voor z’n album “Good Old Boys” uit 1974 “Birmingham”, – gelegen in de Amerikaanse staat Alabama, dit is zijn locatie waar hij zijn de mooiste herinneringen aan overhield. Het plaatselijke VVV zou het echter wel uit hun hoofd laten om stukjes tekst van dit lied op een folder af te drukken. Bij het toerisme is geen plaats voor ironie.
3) Cuby + Blizzards–
“Back Home”
(Eelco Gelling – Harry Muskee)
Single: Philips
Uitgebracht: 1966
Cuby + Blizzards waren de echte voorlopers van de blues in Nederland. De groep werd in 1963 geformeerd door Eelco Gelling (1946) en Harry Muskee (1941-2011) Van beginnende herrie groeide men gestaag naar de blues toe. In 1965 kwam hun eerste single uit “Stumble and Fall” die een bescheiden plaatjes kreeg in de top 40.
Maar hun de derde single “Back Home” uit 1966 kreeg de groep wat meer aandacht, en dat kwam hoofdzakelijk om het gitaar werk van Eelco Gelling, dat was voor die tijd echt revolutionair. maar blues dat was het nog niet, dat kwam later op hun debuutalbum “Desolation”
4) John Mayall
& the Bluesbreakers
“All Your Love”
—-(Otis Rush)
LP: Bluesbreakers
——with Eric Clapton
Uitgebracht: Juli, 1966
Samen met Alexis Korner Corner (1928-1984) was John Mayall (1933-2024) de bekendste vertegenwoordiger van de Engelse blues. Aanvankelijk ging Mayall’s populariteit gepaard met de aanwezigheid van een sterke solist in de groep, zoals de drie gitaristen Eric Clapton (1945), Peter Green (1946-2020) en Mick Taylor (1949) die nog eens vier jaar soleerde bij The Rolling Stones van 1969 tot 1974. Door de komst van Eric Clapton werden de Blues Breakers van de ene dag op de andere de populairste Engelse blues formatie. De langspeelplaat “Blues Breakers” waar Clapton op excelleert behoort tot de klassiekers van de vorige eeuw.
5) My Morning Jacket
“Nashville to Kentucky”
(Jim James)
CD: The Tennessee Fire
Uitgebracht: Mei, 1999
My Morning Jacket is een Amerikaanse indie rockband uit Louisville Kentucky, opgericht in 1998. De leider is Jim James (1978) zanger en gitarist en de liedjesschrijver. Hun debuut album “The Tennessee Fire” kwam uit in 1999, dit album heeft een beklemmende spontaniteit die later nooit meer hun albums zal overtreffen, voortreffelijke muziek voor de late uurtjes.
6) Nina Simone
“Blues for Mama”
—(Abbey Lincoln)
LP: Nina Sings
————-the Blues”
Uitgebracht: 1967
Nina Simone geboren in de Verenigde Staten 1933, overleden in Frankrijk 2003, 70 jaar oud. Ze woonde vanaf 1992 in Frankrijk, na een leven van onrust en meestal op de vlucht om maar zo min mogelijk belasting te betalen, waar ze ook maar woonden. In 1966 nam zij het album “Nina Simone Sings the Blues op, een zeer sterk album van Madame Simone. Ze zingt de blues, maar pakt dit gelukkig op haar eigenwijze aan. “Blues for Mama”.
7) Van Morrison
“Got to Go Back”
(Van Morrison)
LP: No Guru, No Method,
——————–No Teacher
Uitgebracht: Juli, 1986
De mysticus uit Noord Ierland Van Morrison (1945) bracht in 1986 het album No Guru, No Method, No Teacher uit. Een prachtig album, opvallend hoe weinig gedateerd deze plaat nog klinkt, niks geen jaren tachtig sound, gewoon een stijl die volstrekt uniek en tijdloos is.
8) Tim Buckley
“Phantasmagoria in Two”
——–(Tim Buckley)
LP: Goodbye and Hello
Uitgebracht: Sept. 1967
De prachtige melodieën van de liedjes, de huiveringwekkende vocale kwaliteiten van troubadour Tim Buckley (1947-1975), de prachtige instrumentatie van onder andere gitarist Lee Underwood (1945), het is alles betoverend, maar dan de betovering van een wreed sprookje. Het album waar dit allemaal opslaat heet “Goodbye and Hello”, een muzikaal hoogtepunt, niet alleen van de jaren zestig, maar sowieso van de geschiedenis van de populaire muziek.
9) Billy Emerson
—-“Red Hot”
(Billy Emerson)
Single: Sun Records
Uitgebracht: Juni, 1955
Rockabilly zanger Robert Gordon (1947) scoorden in 1976 zijn allereerste hit mee “Red Hot” een regelrechte sensatie. Maar officieel was het ooit een hit van Billy Emerson (1925- ????) die componeerde het in 1954. Na zijn korte carrière werd hij dominee, en trad nog maar sporadisch op.
10) Jason Molina
“Spectral Alphabet”
(Jason Molina)
LP: Pyramid Electric Co.
Uitgebracht: 2004
Songs: Ohia was grotendeels een project van muzikanten met singer songwriter Jason Molina (1973-2013) als middelpunt en enige stabiele lid. In 2004 kwam hij met zijn eerste solo album “Pyramid Electric Company. Een sober, kaal, maar prachtige nummers staan hier op, pure onversneden schoonheid. Een trip naar het achtereind van je ziel.
11) I Am Kloot
“Not a Reasonable Man”
——(John Bramwell)
CD: I Am Kloot
Uitgebracht: Sept. 2003
De naam “I Am Kloot” nodigt niet echt uit om van deze band uit Manchester iets te kopen, toch gedaan. Hun debuut album “Natural History” was al een waanzinnig goed album, gelijk maar de opvolger ook aangeschaft. Wel ietsjes minder maar toch, er staan genoeg fraaie nummers op, en zeker de moeite waard om aangeschaft te worden. De muziek is typisch Brits, ook vanwege het dialect van zanger John Bramwell (1964), zijn stem heeft een rauw randje wat je ook hoort bij Liam Gallagher (1972) van Oasis. Beiden kwamen uit Manchester.
12) Solo
–“Songs ’n Sounds”
(Michiel Flamman)
CD: Songs ’n Sounds
Uitgebracht: Augustus 2004
De Utrechtse muzikant en tekstschrijver Michiel Flamman is al jaren een gewaardeerd liedjesschrijver. Zijn project “Solo”, een samenwerking met toetsenist Simon Gitsel, daar kwam uit voort het debuutalbum “Songs ’n Sounds. Dit album grossiert in tamelijk verstilde gitaarpop. De meeste liedjes zijn geschreven door Michiel Flamman, zijn werk is vrijwel zonder uitzondering goed te noemen, omdat alles perfect op z’n plaats valt, couplet, refrein, bruggetje, samenzang en natuurlijk het prachtige pianospel van Simon Gitsel.
13) Uncle Tupelo
“Black Eye”
(Jeff Tweedy)
CD: March 16-20, 1992
Uitgebracht: Augustus, 1992
Je zult maar opgroeien in Belleville, Illinois, het overkwam Jeff Tweedy (1967) en zijn vrienden Jay Farrar (1966) en Mike Heidorn (1967). Niets te doen in zo’n slaperig stadje uit de mid-west van Amerika, ze beginnen een bandje, maar wat dan ? Wegwezen richting grote stad, ze houden niet alleen van punk maar ook van country, en dit is wat de band Uncle Tupelo ‘want dat wordt hun bandnaam’, zo bijzonder toen maakte. Country maar dan ruig en vuig ver weg van het gladde Nashville geluid. Uncle Tupelo was het begin van de alternatieve country oftewel Americana.
14) Madrugada
“Vocal”
(Madrugada)
CD: Industrial Silence
Uitgebracht: 1999
Het debuutalbum “Industrial Silence” van de Noorse rock formatie Madrugada werd uitgebracht in 1999. Het is een verslavend album, de warmte, het duistere, de opbouw, de rust, afwisselend met ruig werk, de intense sfeer die dit album uitademde is werkelijk formidabel. En dan die stem van zanger Sivert Høyem het is net of je Jim Morrison van The Doors weer hoort.