“Uit de Tijd van Toen” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur en ’s avonds van 22:00 tot 23:00 uur (herhaling). Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.
1) Cliff Richard
______& The Shadows
“The Young Ones”
Single: Columbia Records
Opgenomen: Mei, 1962
Tekst: Sid Tepper
Muziek: Roy C.Bennett
The Young Ones van Cliff Richard and the Shadows is de titelsong van de film “The Young Ones” uit 1961. De film gaat over een groep vrienden die een projectontwikkelaar moeten tegenhouden voordat hun soos wordt gesloten. Alleen is Cliff Richard’s personage het probleem, hij is namelijk de zoon van de projectontwikkelaar, en hij komt ook in die soos, Voilà goed verhaal, zeer spannend, zal wel weer goed aflopen.
2) Them
“Friday’s Child”
EP: Decca Records (Hol.)
Opgenomen: 1966
Uitgebracht: 1967
Producer: Tommy Scott
Componist: Van Morrison
“Friday’s Child” is een compositie van Van Morrison die toen de zanger was van de Ierse formatie Them. Men beweerde altijd dat de gitarist op dit nummer Led Zeppelin’s gitarist Jimmy Page was, hij was toen sessie muzikant, de waarheid ligt ergens in het midden. Maar wat wel waar is dat deze opname geweldig is vooral de vocale levering van Morrison.
3 & 4) Solo
__zijn J.Perkin & S.Gitsels
a) “Songs and Sounds”
b) “Mind”
CD: Songs ’n Sounds
Label: Excelsior Records
Opgenomen: 2004
Componist: Perkin & Gitsels
De Utrechtse muzikant en tekstschrijver Michiel Flamman is al jaren een gewaardeerd liedjesschrijver. Zijn project “Solo”, een samenwerking met toetsenist Simon Gitsel, daar kwam uit voort het debuutalbum “Songs ’n Sounds. Dit album grossiert in tamelijk verstilde gitaarpop. De meeste liedjes zijn geschreven door Michiel Flamman, zijn werk is vrijwel zonder uitzondering goed te noemen, omdat alles perfect op z’n plaats valt, couplet, refrein, bruggetje, samenzang en natuurlijk het prachtige pianospel van Simon Gitsel.
5) Mazzy Star
“Flowers in December”
CD: Among My Swan
Label: Capitol Records
Opgenomen: 1996
Tekst: Hope Sandoval
Muziek: David Roback
“Among my Swan” is het derde album van de Amerikaanse band Mazzy Star, uitgebracht in 1996. Op dit album komt zowel het troostende als het beklijvende talent van de groep, maar vooral van zangeres Hope Sandoval tot zijn recht, een mooie staalkaart van de groeps oeuvre.
6) Nick Drake
“Things Behind the Sun”
LP: Pink Moon
Label: Island Records
Opgenomen: 1972
Warwickshire (U.K.)
Producer: John Wood
Componist: Nick Drake
“Pink Moon” is het derde en laatste album van de Britse folkzanger Nick Drake (1948-1974). Het album werd opgenomen in minder dan vier uur, wat mogelijk was door de spaarzame instrumentatie. Nick Drake was erg depressief, kreeg geen succes, ondanks zijn geloof in zich zelf, dat hij hele mooie dingen opnam. Hij had het gevoel dat hij zijn doelpubliek onvoldoende kon bereiken en dat hij gefaald had in zijn opzet. Het was het begin van een periode vol psychische problemen met een hospitalisatie van enkele weken als dieptepunt. Nick Drake nam in de nacht van 24 op 25 november 1974 een overdosis Tryptizol. De volgende dag vond zijn moeder hem dood op zijn bed. Hoewel Nick Drake tijdens zijn leven amper succes gekend heeft met zijn muziek en weinig albums verkocht, is zijn populariteit na zijn dood enorm. Gaandeweg ontstaat er een heuse mythevorming rond zijn leven en werken.
7) Rein de Vries
“Patsy”
Single: Fontana
Opgenomen: 1962
tekst: Barry Mann
Muziek: Larry Koebler
Vertaling: Jack Bulterman
Rein de Vries (1942) wie kent hem nog geboren in Nederlands-Indië, zat met zijn moeder in een Jappen kamp. Geïnspireerd in Den Haag door de blauwe jongens ging hij ook gitaar spelen. Zijn grootste succes kent De Vries met de hitsingle Patsy. Het was een cover van Patches van de Amerikaanse countryzanger Dickey Lee. In 1965 werd het een paar keer gedraaid in het programma Kookpunt Radio Veronica, met Tineke de Nooij en Gerard de Vries, en vervolgens na veel enthousiaste reacties opnieuw uitgebracht. Het verscheen in de Nederlandse Top 40, hield het daar zeventien weken vol en bereikte de vijftiende positie. De single is door de telkens hernieuwde belangstelling drie keer opnieuw uitgebracht, wat praktisch nooit voorkomt.
8) Adamo (1943)
“Inch’ Allah”
Single. H.M.V. Rec.
Uitgebracht: 1967
Componist: Salvadore Adamo
Salvatore Adamo, artiestennaam Adamo (1943) is een Belgische zanger van Italiaans-Siciliaanse afkomst. Hij zingt de door hemzelf geschreven chansons voornamelijk in het Frans, maar ook in zijn moedertaal Italiaans en Nederlands. In 1964 was hij de best-verkopende artiest ter wereld op The Beatles na. In zijn carrière verkocht hij wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en singles en is daarmee de bestverkopende Belgische artiest aller tijden. Een van zijn liedjes is “Inch’Allah” gecomponeerd en gezongen. De tekst werd door Adamo geschreven als een vredeslied in de context van de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en de Arabische Staten. En dat is opmerkelijk voor de romantische Italiaan Adamo, die doorgaans voornamelijk over de liefde zingt.
9) The Hollies
“Too Much Monkey Business”
LP: In the Hollies Style
Label: Parlophone
Opgenomen: 1964
Abbey Road, London
Componist: Chuck Berry
“In the Hollies Style” is het tweede studioalbum van de Britse groep The Hollies komende uit Manchester. Ze behoorden tot de succesvolste bands uit de periode van de ‘Britse invasie’. De band zou benoemd zijn naar Buddy Holly. Zij zijn te herkennen aan de meerstemmige, harmonieuze zang. De groep was hierin duidelijk geïnspireerd door The Everly Brothers. Veel liedjes uit de begintijd zijn covers van rock-‘n-rollhits, maar in de loop der jaren schreven ze vaker hun eigen liedjes.
10) Ry Cooder
“Crow Black Chicken”
LP: Boomer’s Story
Label: Reprise Records
Opgenomen”1972
Locatie: Memphis Tennessee
Componist: Lawrence Wilson
Gitarist Ry Cooder’s ontwikkeling als muzikant, die bijna elke stijl als geen ander kan oppikken, bereikte een hoogtepunt in het verhaal van zijn LP Boomer’s Story. Met twee studioalbums achter zich, sprong de Californiër in een rol die hem vandaag de dag nog steeds typeert: die van degelijk archeoloog en cultuurhistoricus. Maar zoals voorheen kijkt Cooder niet alleen terug naar het verleden – in dit geval naar blueslegende Sleepy John Estes, songwriter Dan Penn en de grote Skip James – maar ook naar de verloren en verwaarloosde zijrivieren van de Amerikaanse folk- en bluesmuziek.
11) Crosby, Stills & Nash
“Marrakesh Express”
LP: First Album
Single: Atlantic Records
Opgenomen: 1969
Locatie: Los Angeles CA.
Componist: Graham Nash
“Marrakesh Express’ is een lied van Crosby, Stills & Nash dat werd geschreven door Graham Nash. Het stond in 1969 op hun debuutsingle Daarnaast verscheen het op hun debuutalbum Crosby, Stills & Nash (1969). Graham Nash schreef het lied al toen hij nog bij The Hollies speelde. Zijn toenmalige bandleden wezen het nummer echter af omdat het niet commercieel genoeg zou zijn en te veel zou afwijken van het type popmuziek dat de band gewoonlijk speelde. Nash raakte steeds verder verwijderd van de band. Toen hij die eenmaal verlaten had en met David Crosby en Stephen Stills een nieuw trio had gevormd, kreeg het nummer een plaats op hun debuutalbum en werd het de eerste single die ze uitbrachten.
12) Johnny Cash
“Hardin Wouldn’t Run”
LP: Bootleg vol. II
from Memphis to Hollywood
Opgenomen: 12 mei 1965
Locatie: Nashville, Tennessee
Componist: Johnny Cash
The Bootleg Series Vol. 2: From Memphis To Hollywood. van Johnny Cash. Hierop staan 57 opnames uit de eerste vijftien jaar van de carrière van Cash, bij Sun en Columbia Records. Het gaat om een dubbelaar, met nummers uit de jaren 50 en uit de jaren 60. Allereerst, het zijn natuurlijk oude opnames, waardoor het geluid niet is zoals je het tegenwoordig mag verwachten. Voor sommigen is dit misschien een open deur maar ja, soms staat een deur zover open dat je er volledig aan voorbij gaat
13) Cornelis Vreeswijk
“Jag Hade en Gång en Båt”
______(Sloop John B.)
LP: Grimascher och Telegram
Label: Metronome
Opgenomen: 1966
Locatie: Sweden
Compositie: Traditional
Cornelis Vreeswijk (1937–1987) was een bijzonder mens. Geboren in IJmuiden verhuisde hij op jonge leeftijd naar Zweden, waar hij een
van de meest invloedrijke artiesten van de 20e eeuw werd. Tot aan zijn vroegtijdige dood maakte hij er meer dan 30 platen. Folk, blues, rock, samba: de Zweedse muziek van Vreeswijk kent vele kanten. Zijn unieke stemgeluid, zijn ijzersterke teksten en zijn turbulente levenswandel maakten hem tot een uniek fenomeen in de Scandinavische wereld. In Nederland is de naam Vreeswijk verbonden aan nummers als ‘De Nozem en de Non’, ‘Veronica’ en ‘Misschien wordt het morgen beter’. Op 12 november 1987 sterft hij, vijftig jaar oud en bijna failliet.
14) Dire Straits
“Six Blade Knife”
LP: Dire Straits
Label: Vertigo Records
Opgenomen: 1978
Locatie: London
Componist: Mark Knopfler
Het moet een gewaagd plan geweest zijn om eind jaren ’70, te midden van de punkexplosie, een bandje te lanceren die dit genre niet uitoefent. Zanger/gitarist Mark Knopfler van de Dire Straits deed dat wel hij klonk als een kruising tussen Bob Dylan en J.J. Cale en zijn frivole gitaarspel was de regelrechte tegenpool van toen populaire punkers met hun drie akkoorden schema’s. De Dire Straits zou uitgroeien tot één van ’s werelds bestverkopende acts van de jaren ‘80. Op hun debuutalbum. De klassieker “Sultan of Swing” maar ook “Six Blade Knife”