“D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 00:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.
Deel 1: 22:00 – 23:00
Deel 2: 23:00 – 00:00
1) The Kinks
EP: Kwyet Kinks
Uitgebracht: 1965
Ray Davies (1944)
Dave Davies (1947)
Pete Quaife (1943-2010)
Mick Avory (1944)
a) Wait Till the Summer Comes a Long (Dave Davies)
b) Such a Shame (Ray Davies)
c) Well Respected Man (Ray Davies)
d) Don’t You Fret (Ray Davies)
De EP Kwyet Kinks verscheen tussen het tweede en derde album van The Kinks in 1965. ‘A Well Respected Man’ is het bekendste nummer en ook lekker maatschappijkritisch, iets wat The Kinks later niet vreemd meer zou zijn. Ik ben geneigd te zeggen dat Ray Davies ze niet veel beter heeft geschreven; deze mag wat mij betreft bij geschreven worden in het rijtje klassiekers uit de popgeschiedenis.
2) John Lee Hooker
———–(1917-2001)
“I’m Going Upstairs”
—–(John Lee Hooker)
LP: The Folklore of……
Uitgebracht: 1961
De blues van John Lee Hooker geef je het gevoel, dat alle muziek eigenlijk terug moet naar het onmiskenbare basis van zang, gitaar, bas, en drums niet meer en niet minder. Zoals Bob Dylan ooit eens zei: ‘Ik geloof in het gewone leven, net als de oervorm van de blues en de rock and roll’.
3) Carl Perkins (1932-1998)
a) Blue Suede Shoes
b) Boppin’ the Blues
—–(Carl Perkins)
LP: Dance Album of
——————Carl Perkins
Uitgebracht: 1955
De nummers van rock and roll legende Carl Perkins belichaamden vooral het rock a billy tijdperk en zijn sound belichaamde de rock a billy sound meer dan wat dan ook, omdat hij nooit veranderde. Hoewel The Beatles en Elvis Presley zijn composities gebruikten, kreeg hij nooit de erkenning die deze vakgenoten ten deel viel, maar met zijn muziek bereikte hij de hele wereld.
4) Nick Cave
—& The Bad Seeds
“Finishing Jubilee Street”
———-(Nick Cave)
LP: Push the Sky Away
Uitgebracht: 2013
Nick Cave’s vijftiende album uit 2013 “Push the Sky Away” is grillig, duister, meeslepend, spaarzaam en bloedmooi. Nick Cave is een man die je zelden zult zien lachen. Hij is een meester in het vertellen van verhalen met zijn donkere en ietwat poëtische teksten. Ook op dit album komen deze verhalen weer ruimschoots aan bod, ditmaal verpakt in negen sobere en donker ingekleurde omlijstingen. Met onheilspellende strijkers, diepe bassen en een kale sfeer worden veel onderhuidse spanningen gecreëerd, die Nick Cave’s praatachtige manier van zingen subliem aanvullen.
5) Bert Jansch (1943-2011)
a) Angie (instrumentaal)
b) Dreams of Love
c) Needle of Death
——-(Bert Jansch)
LP: Bert Jansch
Uitgebracht: 1965
Op de allereerste plaat van de Schot Bert Jansch hoor je subtiel en vooral fijn gitaarspel, indringende teksten. Vanaf de eerste van de vijftien nummer is dit een ongelooflijk oprecht, delicate plaat, dat haar diepte ontleend aan haar betrekkelijke eenvoud. En daardoor mooier en mooier wordt.
6) Bob Dylan (1941)
“I’ll be Your Baby Tonight”
——–—(Bob Dylan)
LP: John Wesley Harding
Uitgebracht: 1967
Bob Dylan zelf speelt akoestische gitaar en mondharmonica op deze plaat John Wesley Harding uitgebracht in 1967, en dat doet ie echt voortreffelijk. Deze plaat is opgenomen in Nashville, en die stad bulkte toen van de ras muzikanten. De toevoeging van steelgitaar in sommige nummers is ook een slimme zet geweest. Maar boven alles is ‘John Wesley Harding’ een wonderschone plaat met 12 kleine liedjes, tekstueel ook van geheel ander kaliber dan het surrealistische van zijn vorige albums.
7) Dolorean
“To Destruction”
——-(Al James)
CD: Violence in the Snowy
Uitgebracht: 2004
De groepsnaam Dolorean begon als een eenzaam eenmansproject van singer songwriter Al James. Hij trad op in zowat alle kelders en huiskamers van Portland in de Amerikaanse staat Oregon. De bandnaam is een eerbetoon aan de befaamde auto ontwerper John DeLorean. DeLorean Motor Company (DMC) was een Amerikaans automerk, met hoofdzetel in Detroit. De fabriek was gevestigd in het plaatje Dunmurry in Noord Ierland. Het bedrijf ging in 1982 failliet.
8) Joan Baez (1941)
“Be of Good Heart”
——-(Josh Ritter)
LP: Whistle Down the Wind
Uitgebracht: 2018
Met dit waarschijnlijk allerlaatste studio-album sluit Joan Baez, als
ik het goed gelezen heb, haar imposante carrière af. Begonnen als folkzangeres in het jaar 1959. Haar stem was in het begin glashelder zeg gerust maar mooi, maar op dit album is haar stem wel erg versleten, net als van die andere nachtegaal Marianne Faithfull. Ondanks dit alle respect voor deze grand old lady van 81 jaar.
9) Donovan (1946)
a) You’re Gonna Need
—-Somebody on Your Bond
———–(Traditional)—
b) Donna Donna
(Aaron Zeitlin – Sholom Secunda)
LP: What’s Bin Did
———and What’s Bin Hid
Uitgebracht: 1965
Donovan is een Schotse singer-songwriter die populair werd in de jaren zestig. In die tijd werd hij met zijn aan folk verwante popliedjes beschouwd als “het Britse antwoord op Bob Dylan“, maar zijn liedjes waren veel optimistischer en naïever, waardoor Donovan aansluiting vond bij de latere hippie beweging uit die tijd.
10) Louis van Dyke Trio
“A Writer Shade of Pale”
(Gary Brooker – Matthew Fisher)
LP: When a Man
———–Loves a Woman
Uitgebracht: 1969
Louis van Dijk werd in 1941 geboren in Amsterdam. Het kerkorgelspel van de organist Piet van Egmond in de Prinsessenkerk, waar vader Van Dijk koster was, bracht bij de jonge Louis de muzikale belangstelling teweeg. Na pianolessen op de basis- en de middelbare school ging Van Dijk orgel en piano studeren op het Conservatorium van Amsterdam. Hoewel het conservatoriumleerlingen verboden was om naast hun klassieke opleiding jazz te spelen, maakte Van Dijk toch uitstapjes in die muziekrichting. Zo won de pianist in 1961 nog tijdens zijn studie de eerste prijs op het Loosdrecht Jazz Concours.
2E DEEL
1) Joni Mitchell (1943)
“A Strange Boy” (4:39)
(Joni Mitchell)
LP: Hejira
Uitgebracht: 1976
Hejira uit 1976 was de het eerste album waarop Joni Mitchell begon te experimenteren met de jazz. Dit album kan hierdoor gezien worden als een ommekeer in haar impossante cariere, het is een prachtig album die ik zeer lang nog beluisterd heb. Ultieme plaat voor eenzame momenten, zeker geen plaat voor bruiloften en partijen.
2) Jerry Garcia Band
“Love in the Afternoon” (4:10)
(John Kahn – Robert Hunter)
LP: Cats Under the Stars
Uitgebracht: April 1978
Jerry Garcia (1942-1995) heeft niet de allerbeste stem uit de rockwereld, hij is vooral bekend geworden als leider en gitarist van de band The Grateful Dead. Heel zijn muzikantentijd die liep vanaf 1960 tot 1995 was hij de leider, maar nam tussendoor ook een aantal soloalbums op waaronder deze bovenstaande uit 1978.
3) Ian & Sylvia
“Wheels on Fire” (3:48)
(Bob Dylan – Rick Danko)
LP: Nashville
Uitgebracht in 1968
Sylvia Tyson (1940)
Ian Tyson (1933)
Ian & Sylvia waren in jaren ’60 nog een echtpaar die een zevental folk albums hadden uitgebracht. In 1968 kwamen ze met een country getint album genaamd “Nashville” die zich met gemak kan meten met erkende klassiekers uit het genre als ‘Sweetheart of the Rodeo’ van The Byrds of die andere “the Gilded Palace of Sin’ van de Flying Burrito Brothers. Het album begint met het puike nummer “Wheels on Fire tekst van Bob Dylan en de muziek was van Rick Danko ooit de bassist van de The Band.
4) Alan Lomax (1915-2002)
“Tee Roo” (3:06)
—(Traditional)
LP: Alan Lomax Sings
—–Great American Songs
Uitgebracht in 1958
Alan Lomax was een belangrijke Amerikaanse folklorist en musicoloog. Hij was een van de grootste verzamelaars van volks muziek van de 20e eeuw en bracht duizenden liederen bijeen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje.
5) Jesse Winchester (1944-2014)
“The Brand New
——–Tennessee Waltz” (3:03)
—–(Jesse Winchester)
LP: Jesse Winchester
Uitgebracht in 1970
Jesse Winchester is een uit Memphis, Tennessee afkomstige zanger en gitarist die, zoals zoveel Amerikanen van zijn leeftijd, op de vlucht sloeg voor de militaire dienst in Vietnam. Hij kwam terecht in Montreal, waar hij sinds 1967 in ballingschap woonde. In 1970 bracht hij zijn eerste album uit. Deze plaat bevat tien door hemzelf geschreven songs, waarvan één die hij samen met Robbie Robertson, gitarist van The Band schreef. Robertson was ook de producer van het album en dat is goed te horen. De muziek op de plaat heeft dezelfde spaarzame en heldere functionaliteit als die van The Band. Daarbij komt nog dat Robertson zelf er elektrische gitaar op speelt en dat Levon Helm van The Band als drummer en mandolinespeler te horen is. In het nummer ‘The Brand New Tennessee Waltz’ wordt heel mooi het heimwee naar het onbereikbare land van herkomst uitgedrukt en daarbij wordt in de begeleiding de countryviool effectief ingezet.
6) The Everly Brothers
“Kentucky” (3:05)
(Karl Davis)
LP: Songs Our Daddy
————Taught Us
Uitgebracht in 1958
Don Everly (1937-2014)
Phil Everly (1939-2021)
Nog zo’n tranentrekker en ook met veel heimwee bezongen nummer is Kentucky van de Everly Brothers. Hierop hoor je de broers Don en Phil Everly zichzelf fraai begeleidde op gitaar en met die naadloze twee stemmige vocalen lijken het net twee zingende nachtegaaltjes.
7) Mark Kozelek (1967)
“Walk All Over You” (2:58)
(Angus & Malcolm Young
———-& Bon Scott)
CD: What’s Next to the Moon
Uitgebracht: Januari 2001
Deze CD What’s Next to the Moon van de Amerikaan Mark Kozelek trok mijn aandacht. Bij beluistering viel te ontdekken dat het hier om mooie rustige akoustische nummers gaat, met veelal een melancholieke stemming. Op het eerste gehoor heel mooi dus.
Een prachtig album met allemaal covers van Australische rock formatie AC-DC. het is fascinerend om te horen wat Mark Kozelek van die nummers heeft gemaakt, en hij maakt de nummers ook heel eigen.
8) Mary Gauthier (1962)
“For Rose” (3:56)
(Mary Gauthier)
CD: Filth & Fire
Uitgebracht in 2002
Zangeres Mary Gauthier komt uit Louisiana brak in 2001 door met het prachtige album ‘Drag Queens in Limousines. Op dat album zong ze over haar leven tussen de alcoholisten, hoeren en junkies aan de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. Haar derde album, Filth & Fire, is weer een verrassende eerlijke verzameling schetsen die zijn ontleend aan die vertrapte levens van marginale zuidelijke karakters.
9) Giant Sand
“Astonished (in Memphis) (5:33)
——–(Howe Gelb)
CD: Chore of Enchantment
Uitgebracht in 2000
Chore of Enchantment is een eigenzinnige album van een eigenzinnige band Giant Sand wat onder leiding staat van componist/zanger/gitarist Howe Gelb. Op hun beste momenten leveren Gelb en zijn begeleiders hypnotiserende en soms zelfs zwoele muziek op het snijpunt van Americana en singer-songwriter met invloeden van overal en nergens, maar zelfs die uitgebreide beschrijving dekt de lading eigenlijk niet. Als achtergrond voor de dwalende en twijfelende personages in de sfeerschetsende en/of mysterieuze teksten die Howe Gelb zingtpraatfluistert is de stoffige woestijn voor mijn gevoel in ieder geval nooit ver weg.
10) Bob Dylan (1941)
Lay Lady Lay (Take 2) (3:25)
(Bob Dylan)
CD: The Bootleg Series Vol.15 ———-Travelin’ Thru, 1967-1969
Uitgebracht in 2019
En nu uit deel 15 in Dylan’s onvolprezen Bootleg Series. In dit deel, een overzicht, gevuld met werk uit Dylan zijn ‘country’ jaren, de jaren van de lp’s Nashville Skyline en John Wesley Harding. En de jaren van zijn samenwerking met Johnny Cash. Zowel in diens tv show als in de studio. Als koper en liefhebber van Dylan ontdekt je de verschillende manieren waarop Dylan hetzelfde lied kan zingen. In welke versie dan ook, het blijven mooie liedjes. De wenkbrauwen gaan in verbazing omhoog bij het horen van de afwijkende ‘Nashville Skyline’ versies. Lay Lady Lay het nu bijna een nummer van Leonard Cohen.
11) John Fahey (1939-2001)
“Uncloudy Day” (2:17)
(Josiah Kelly Alwood)
LP: Blind Joe Death
Uitgebracht in 1959
Blind Joe Death is het eerste album van de Amerikaanse gitarist John Fahey. Het opnemen van akoestische gitaarsolo’s met stalen snaren was “ongelooflijk avantgarde” in 1959. Zijn populariteit, betekenis in de gitaarmuziek zijn in de loop der jaren enorm gegroeid. De eerste plaat van hem is in een oplage van maar honderd stuks uitgebracht, en daarom uiterst zeldzaam. Het nummer “Uncloudy Day” is een evangelie uit de kerkgezangenboek, is in de loop der jaren velen male opgenomen, waaronder The Staple Singers in 1956.
12) Bobby Bare Jr. (1955)
“Bullett Through my Teeth” (2:35)
——–(Bobby Bare Jr.)
CD: Young Criminals’
———-Starvation League
Uitgebracht in 2002
Het leuke aan zanger Bobby Bare Jr. is dat hij echt nergens bij hoort. Te country voor indierock. Te hardrock voor altcountry. Bobby Bare Jr’s debuut album ‘Young Criminals Starvation League’ stoeit met van alles en en nog wat. Het album is absoluut orgineel en vooral opwindend met een aanbod van aanstekelijke melodieen.
13) Little Feat
“Cat Fever” (4:28)
(Bill Payne)
LP: Sailin’ Shoes
Uitgebracht in 1972
Wat ik erg prettig vind aan de Amerikaanse band Little Feat is de sound; lekkere vette boogie met een stevige scheut New Orleans.
En vooral Lowell George’s laidback stemgeluid, zijn prachtige slide-guitar spel, fantastische ritme sectie en natuurlijk devele geweldige songs op hun tweede album uit 1972 ‘Sailin’ Shoes’.
14) Creedence Clearwater
—————Revival
“Proud Mary” (3:08)
(John Fogerty)
Single: Fantasy Records
LP: Bayou Country
Uitgebracht in 1969
Creedence Clearwater Revival speelde vrij eenvoudige rock maar daarin waren ze ook uitblinkers en wel om de volgende redenen:
Zeer sterke songs voor de eeuwigheid vanwege de sterke melodieën en teksten. Zeer sterke zanger met rauwe en unieke stemgeluid. En
de band was goed op elkaar ingespeeld. Hun tweede album ‘Bayou County uitgebracht in 1969 vind ik alleszins een sterk album met als hoogtepunt natuurlijk de hit “Proud Mary”.