Radio Riverside

D-Records Shuffle afl. 96

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


elvis presley - elvis' golden records

Elvis Presley (1935-1977)

All Shook Up 1:55 (Otis Blackwell)

LP: Elvis’ Golden Records  –  uitgebracht in 1958

Elvis Presely kwam uit  Mississippi, was een  pionier in rockabilly een versmelting van country en rhythm and blues. Hij bracht rock- ‘n-roll en daarmee de Afro-Amerikaanse  ritmiek over naar een blank publiek en veranderde zo de evolutie van de popmuziek ingrijpend. Zijn energieke muziek en enorme sexappeal maakten hem tot een idool van de  fifties generatie. Hij wiselde daarna goeie met matige platen af – idem dito voor zijn filmrollen – en overleed op zijn 42ste, onder meer door een overdadig medicijngebruik. Tot op het heden is hij een legende.

 

john lennon - imagine

John Lennon (1940-1980)

How 3:34 (John Lennon)

LP: Imagine    uitgebracht in 1970

Na 10 jaar met The Beatles zocht John Lennon hoe zijn leven voortaan in te richten. Aanvankelijk was hij erg activistisch in gedrag en songs, onder meer met opvallend protest tegen de oorlog in Vietnam. Hij kreeg last met de over heid in de VS, kende periodes van alcoholisme en milderde daarna zijn toon met zijn tweede album Imagine uitgebracht in 1970. Tien jaar later werd hij vermoord door Mark Chapman voor het Dakota gebouw  in New York City.

 

Iron & Wine - our endless numbered days

Iron & Wine (aka Sam Beam – 1974)

On Your Wings 3:49 (Sam Beam)

CD: Our Endless Numebered Days   uitgebracht in 2004

Sam Beam uit South Carolina bekend als Ironn & Wine, was jarenlang leraar in film geschiedenis vooraleer hij zijn opgespaarde songs ging opnemen. Zijn introverte aanpak met fluisterende zang en eenvoudige melodieën  maar ook wat  ritmische waanorde, sloeg snel aan en zijn
muziekk werd ook vaak gebruik in populaire tv-series.

 

rickie lee jones - rickie lee jones

Rickie Lee Jones (1954)

Chuck E’s in Love 3:26(Rickie Lee Jones)

LP: Rickie Lee Jones  –  uitgebracht in 1979

Rickie Lee Jones  komt uit Illinois, is een zangeres, producer  en actrice. Haar muziek zwerft tussen rock, blues en de jazz. Nog voor ze een platen contract had, was ze al bekend en met de song ‘Chuck E’s in Love’ en met haar debuutalbum kwam ze binnen door de grote poort van bekendheid.

 

olafur arnals & alice sara ott - the chopin project

Ólafur Arnalds & Alice Sara Ott

Reminiscene 4:22
(Ólafur Arnalds gebaseerd op muziek van Frederic Chopin)

CD: The Chopin Project  uitgebracht in 2015

Ólafur Arnalds (1986) uit Mosfellsbær, IJsland vermengt piano en klassieke strijkers met elektronika. Hij is vooral bekend om zijn muziek voor de serie Broadchurch en om zijn nieuwe aanpak van muziek van Frédéric Chopin. Hij werkt geregeld met pianiste Alice Sara Ott (1988).

 

nick cave & the bad seeds - the boatma's call

Nick Cave & The Bad Seeds

Brompton Oratory 3:55(Nick Cave)

CD: The Boatman’s Call  –  uitgebracht in 1997

Op zijn tiende album ‘The Boatman’s Call’ zocht en vond Nick Cave (1957) een andere toon. Het album bevat alleen warme van reflectie doordrongen piano-ballads, wellicht deels geïnspireerd door de afgelopen relatie met zijn muze Polly Harvey (1969), maar evengoed door spirituele geloofsvragen.
Hij boorde er wel een nieuw soort publiek mee aan.

 

jim croce - you don't mees around with jim

Jim Croce (1943-1973)

Time is a Bottle 2:18 (Jim Croce)

LP: You Don’t Mess with Around Jim  –  uitgebracht in 1972

50 jaar geleden stierf Jim Croce. Hij was dertig. Was een Amerikaanse singer-songwriter, brak door bij het grote publiek na zijn vroegtijdig over lijden. Hij heeft vijf studio albums en elf singles uitgebracht.
Jim Croce is vooral bekend geworden met melodieuze gevoelige liedjes zoals ‘I Got a Name’ en Time in a Bottle‘.

 

The Blackwells

Unchained Melody 2:37 (tekst: Hy Zadett – melodie: Axel North)

Single: Jamie Records  –  uitgebracht in 1960

De Unchained Melody is er een die haar naam niet gestolen heeft. Het is een melodie die schijnbaar eindeloos tot de verbeelding spreekt.
The Righteous Brothers hadden daar in 1965 een grote hit mee, maar ook vele anderen zoals The Blackwells al in 1960 weliswaar bescheiden.

 

dexter gordon - dexter blows hot and cool

Dexter Gordon

Tenderly 3:30 (Walter Cross)

LP: Dexter Blows Hot and Cool  –  uitgebracht in 1955

Dexter Gordon (1923-1990) tenorsaxofoon – Carl Perkins (1928-1958) piano
Leroy Vinnegar (1928-1999) contrabas – Chuck Thompson (1926-1982) drums
Jimmy Robinson (????) trompet (niet op dit nummer)

‘Dexter Blows Hot and Cool’ een album uit 1955 van jazzmuzikant Dexter Gordon, wordt beschouwd als een van de eerste bebop tenorsaxofonisten. De foto van deze langspeelplaat is er een uit 1948 afgebeeld met sigaret enn veel rook, deze foto zou later een van de iconen uit de geschiedenis van de jazz worden.

 

J.W.Roy (1968)

Benjamin 3:31 (Jan Willem Roy)

CD: Deeper Shades  –  uitgebracht in 1999

Jan Willem Roy is een Nederlands singer-songwriter. Zijn eerste album bracht hij uit in 1997. De eerste vier waren Engelstalig, daarna ging hij door in het Nederlands, en dan vooral met Brabants dialect.

robert johnson - king of the delta blues singer

Robert Johnson (1911-1938)

When You Got a Good Friend 2:54=(Robert Johnson)

LP: King of the Delta Blues Singers  –  uitgebracht in 1961
            Opnames van 23 november 1936 in San Antonio, Texas

De 16 essentiële opnames van bluespionier Robert Johnson opgenomen
in 1936 en 1937 zijn een mijlpaal in het bluesgenre en inspireerde mede de opkomst en het succes van rock- ’n roll en de Britse R & B in de jaren ’60.

robert johnson - me and the devil blues

Robert Johnson (1911-1938)

Me and the Devil Blues 2:32 (Robert Johnson)

LP: King of the Delta Blues Singers  –  uitgebracht in 1961
           Opnames van 22 juni 1937 in Dallas, Texas.

Robert Johnson gitarist, songschrijver en zanger uit Mississippi, over wiens leven weinig geweten is, kwam aan de kost als straat- en kroegmuzikant, verkocht zijn ziel aan de duiel om de blues te kunnen spelen, had in elke stad een liefje en schreef daarbij een twintigtal absolute klassiekers die de deltablues met de stedelijke Chicagoblues verbonden. Hij overleed op 27-jarige leeftijd, na een optreden ergens zou hij vergiftigde whiskey hebben gedronken. Hij overleed enkele dagen later. Officieel is niet bekend waar hij begraven is. Er komen drie locaties in aanmerking en er bestaan twee verschillende grafstenen, die beide pas overigens later zijn geplaatst.

 

the band - the band 1969

The Band

When You Awake 3:10 (Robbie Robertson – Richard Manuel)

LP: The Band  –  uitgebracht in 1969

De tweede plaat van The Band, ook wel ‘The Brown Album’ genoemd is een conceptalbum dat terugkijkt naar de Amerikaanse geschiedenis, wat  in het psychedelische tijdsklimaat van de late sixties een statement was.
Het wordt inmiddels als belangrijk erfgoed beschouwd en heeft gedurende de decennia vooral veel andere alternatieve country bands beïnvloed.

 

sam cooke - chain gang

Sam Cooke (1931-1964)

Chain Gang 2:31  –  (tekst: Sam Cooke – melodie: Charles Cooke)

Single: RCA-Victor  – uitgebracht in 1960

Sam Cooke geldt als de ‘koning van de soul’. Als zoon van een dominee leerde hij zingen in de kerk en vertaalde hij die spirituele traditie via het gospelkoor naar wereldse popmuziek. Zijn eerste single, ‘You Send Me’ sloeg meteen een brug naar een blank poppubliek tussen 1957 en 1964 had hij dertig hits, waarvan hij er vele zelf schreef. Hij was een knappe verschijning, die zijn zaken graag zelf regelde. Hij werd vermoord in nog steeds onopgeloste omstandigheden in 1964.

Workin-With-the-Miles-Davis-Quintet

The Miles Davis Quintet

It Never EnteredMy Mind 5:18 (Richard Rodgers)

LP: Workin’ with The Miles Davis Quintet  –  uitgebracht in 1956

Miles Davis (1926-1991) trompet  –  Red Garland (1923-1984) piano
Paul Chambers (1935-1969) contrabas  –  ‘Philly’ Joe Jones (1923-1985) drums
John Coltrane (1926-1967) tenorsax (niet op dit nummer)

Trompetist Miles Davis was een van de belangrijkste muzikanten en stijlvernieuwers in de jazzmuziek. Vanuit de invloed van die andere twee giganten Charlie Parker en Dizzy Gillspie, tegen de heersende ‘bebop’ in en met een aantal legendarische quintetten, ontwikkelde Miles jazzstijlen als ‘cooljazz’ en de ‘hardbop’ en vooral in de jaren zeventig de ‘fusion-jazz’, die stijl liet hij deels evolueren in de richting van rock en funk.

neil young and the crazy horse - everybody knows this is nowhere

Neil Young & The Crazy Horse

The Losing End 4:01 (Neil Young)

LP: Everybody Knows-This is Nowhere  –  uitgebracht in 1969

Neil Young slaagt erin zijn trouwste fans geregeld ongelukkig te maken met matige, en soms volstrekt overbodige solo platen. Je zou haast vergeten dat hij met The Buffalo Springfield en met de heren Crosby, Stills & Nash mooie muziek gemaakt heeft en dat alles gedreven door die hoge, net niet vals klinkende stem en niet zelden begeleid door een scheurende gitaar. Voor het echte topwerk moet je wel terug eind jaren zestig begin jaren zeventig toen hoorde je Neil Young op z’n best.

elbow

Elbow

Presuming Ed 5:20   (tekst: Guy Garvey – melodie: Elbow)

CD: Asleep in the Back    uitgebracht in 2001

De groep Elbow komt uit Manchester haalde hun  harmonische inspiratie weg bij groepen als Genesis en Radiohead. Het levert de band het label op van kunstzinnige ‘progressieve rockband’. Elbow spint zijn songs graag lang en traag uit, gebruikt veel harmonische elementen uit de klassieke muziek, maar klinkt toch eigentijds door zijn forse rockexplosies.

 

mark linkousSparklehorse

Sea of Teeth 4:22
(Mark Linkous)

CD: It’s a Wonderful Life
uitgebracht in 2001

Een overdosis medicijnen
en heroine werd hem in
1996 bijna fataal en bepaalde
mee zijn muzikale output.

 

De Amerikaan Mark Linkous (1962-2010) uit Virginia had al enkele bands achter de rug toen hij met zijn zoveelste begon de Sparklehorse. De eerste plaat was ‘It’s a Wonderful Life’ uitgebracht in 2001, het is zijn meest evenwichtige en stemmige album, met vooral introverte ‘alternatieve country-songs. In 2010 stapte Mark Linkous uit het leven.

 

john hammond - country blues

John Hammond (1943)

32-20 Blues 3:00 (Robert Johnson)

LP: Country Blues  –  uitgebracht in 1965

Aanvankelijk was John Hammond sterk aangetrokken door de rhythm and blues en de rock ‘n’ roll en luisterde veel naar platen van Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee lewis, Little Richard, Wanda jackson e.a. Nadat hij een optreden had bijgewoond van blues-zanger Lightnin’ Hopkins legde hij zich echter volledig toe op de blues.

 

the doors - strange days

The Doors

People Are Strange 2:05  –  tekst: Jim Morrison
melodie: Robbie Krieger Ray Manzarek – John Densmore

LP: Strange Days  –  uitgebracht in 1967

Na hun opvallende, succesvolle debuutalbum pakten The Doors met zanger Jim Morrison (1943-1971) acht maanden later al uit met een tweede album, waarvan vele songs uit hetzelfde schrijfproces stamden. Het tweede album ‘Strange Days’ is homogener dan zijn voorganger, gebruikt technologie die voor die dagen erg progressief was en bevat geen zwak moment. De groep wilde Sgt, Pepper van The Beatles concurrentie aandoen. Het mist echter de singles van debuut ‘The Doors’, maar biedt wel een betere ’trip’.

 

Uit de Serie:  GOLDEN DECADE (1951-1959)
Rhythm & Blues, Country & Western, Folk en Rock and Roll uit de jaren ’50 hebben allemaal de nodige ingredienten voor de popmuziek die tot op de dag vandaag nog horen.
elke week twee nummers uit dit decennium: 1958

Barbara-Pittman-Golden-HitsBarbara Pittman (1938-2005)
with the Bill Justis Orchestra

“Everlasting Love” 1:56
(Stan Kesler)

Single: Phillips International
Uitgebracht: 24- 02 -1958
U.K. Pop Charts no. 1

 

billy grammer - gotta travel onBilly Grammas (1925-2011)

“Gotta Travel On” 2:25
(Paul Clayton – The Weavers)

Single: Monument Records
Uitgebracht: Oktober 1958
U.S. Pop Charts

 

 

coleman hawkins - at ease

Coleman Hawkins

While We’re Young 3:33 (Alec Wilder – Morty Palitz)

LP: At Ease with Coleman  –  uitgebracht in 1960

Coleman Hawkins (1904-1969) tenorsaxofoon – Osie Johnson (1923-1966) drums
Wendell Marshall (1920-2002) contrabas  – Tommy Flanagan (1930-2001) piano

Jazz-saxofonist Coleman Hawkins is een kind van zijn tijd en wel een hele belangrijke. Hij was een innovator, een technicus en iemand die voor het eerst met zijn sax werkelijk op gevoel wist te spelen.

lou reed - transformer

Lou Reed (1942-2013)

Walk on the Wild Side 4:11(Lou Reed)

Single: RCA-Victor –  uitgebracht in 1972
LP: Tranformer

‘Transformer’ is het tweede solo-album van Lou Reed geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson. Het album kwam uit in 1972 werd vooral bekend door de hit ‘Walk on the Wild Side’,dat bekend staat als een volkslied van de tegencultuur, kreeg brede radio-aandacht en werd Lou Reeds grootste hit.

mary gauthier - drags queen in limousines

Mary Gauthier (1962)

I Drink 3:41 (Mary Gauthier)

CD: Drag Queens-in Limousines  –  uitgebracht in 2001

Mary Gauthier liep als jong meisje al gauw weg van huis, zwierf rond in de grote stad en belande al gauw in de goot. Op haar achttiende zat zij al in een afkick-kliniek voor alcohol verslaving. Rot om dit allemaal op jonge leeftijd mee te maken, maar het is een inspiratie bron voor een singer-songwriter. Ze is inmiddels uit de goot opgekrabbeld maar heeft daarna altijd een zwak gehad voor types uit het nachtleven en voor diegene die
aan de zijkant van de maatschappij staan.

will oldham - joya

Will Oldham (1970)

I Am Still What-I Meant to Be 3:45(Wil Oldham)

CD: Joya    uitgebracht: 1997

Zanger Will Oldham nam onder eigen naam een aantal album op waaronder Joya uit 1997. Een CD waar veel op is te ontdekken voor zijn latere werk onder de naam  Bonnie ‘Prince’ Billy. Veel moois maar ook zwakkere nummers. Niettemin een aangename CD: ik kan er niet kwaad op zijn.

the beatles - help

The Beatles

Help 2:15 (John Lennon)

LP: Help  –  uitgebracht in 1965

The Beatles konden toen halverwege de jaren zestig geen stap buiten de deur doen, of honderden fans stormen op hen af……Ze kunnen geen woord zeggen, of het stond in alle kranten……. Hun doen en laten werd door de hele wereld nauwlettend gadegeslagen. De platen werden bij miljoenen tegelijk verkocht en de composities van John en Paul werden door talloze artiesten overgenomen. Ze waren de afgoden voor het tienerpubliek en niet van het tienerpubliek alleen. De hele popwereld werd bepaald door de sound van de Beatles die na elke nieuwe plaat weer volkomen anders, helemaal nieuw, eindeloos goed bleek te zijn.

nick drake - five leaves left

Nick Drake (1948-1974)

Way to Blue 3:12(Nick Drake)

LP: Five Leaves Left  –  uitgebracht in 1970

Nick Drake was een Engelse singer-songwriter en muzikant bekend om zijn zachte op gitaar gebaseerde liedjes. Tijdens zijn leven slaagde hij er niet in een breed publiek te vinden, maar zijn werk kreeg geleidelijk meer aandacht en vooral erkenning. Drake tekende bij Island Records toen hij twintig jaar oud was, en bracht zijn debuutalbum Five Leaves Left uit in 1970. In 1972 had hij nog twee albums opgenomen: Bryter Layter en Pink Moon. Geen van beidde verkocht meer dan 5.000 exemplaren bij de eerste release. Nick’s onwil om live op te treden of geïnterviewd te worden, droeg bij aan zijn gebrek aan commercieel succes.


Bob Dylan (1941)

Hurricane 8:11 tekst: Jacques Levy melodie: Bob Dylan 

LP: Desire  –  uitgebracht in 1976

Rubin ‘Hurricane’ Carter & Bob Dylan

Bob Dylan initieerde in 1975 een benefiet-concert voor de in hechtenis genomen bokser Rubin ‘Hurricane’ Carter (1937-2014) en schreef daarnaast samen met tekstschrijver Jacques Levy (1935-2004)  het beroemde nummer ‘Hurricane’. Ruben Carter stond terecht wegens moord en werd twee keer schuldig bevonden, maar het tweede vonnis werd vernietigd. Carter werd in 1985 vrijgelaten, na een gevangeschap van bijna twintig jaar.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2025 Radio Riverside

Thema door Anders Norén