“D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.
1) Richard Shindell
–“You Stay Here”
(Richard Shindell)
CD: Somewhere Near Paterson
Uitgebracht: 2000
Richard Shindell (1960) is nog altijd een goed bewaard geheim in singer-songwritersland, hoofdzakelijk omdat hij zijn platen erg slecht gepromoot zijn. Want wie Shindell eenmaal heeft horen zingen, gaat voor de bijl. Hij maakte drie albums voor het Shanachie-label die een ere plaats verdienen in de collecties van elke liefhebber van treurige, goedgeschreven luisterliedjes. Zijn vierde uit 2000 Somewhere Near Paterson was toen wellicht zijn beste. Als voormalige priesterstudent heeft Shindell een hang naar het hogere, waardoor bijvoorbeeld in ‘You Stay Here’ een vader op zoek gaat naar voedsel en kleding voor zijn arme gezin, maar tenslotte ook naar God.
2) Bob Dylan
“Key West”
(Bob Dylan)
LP: Rough and Rowdy Ways
Uitgebracht: 2020
Ineens was daar Murder Most Foul, dat met 17 minuten speeltijd behalve het langste ook een van Bob Dylans mooiste bleek. Op het album Rough and Rowdy Ways dat volgde zingt hij meer in de ik-vorm dan we gewend waren. Hij heeft zijn Frank Sinatra-fixatie losgelaten en is beter gaan zingen. Nieuw is ook de precieze zorg voor de arrangementen. Het rauwe, intuïtieve rock- ’n roll geluid heeft plaatsgemaakt voor goed doordachte, subtiele instrumentaties. En de teksten laten maar niet los. Op Key West bezingt Bob (1941) zijn naderende einde.
‘Key West is namelijk de plaats waar je moet zijn als je zoekt naar je onsterfelijkheid’
3 & 4) The Louvin Brothers
a) “When I Loved You”
b) “I Wish I Had Been a Dream”
(Charlie & Ira Louvin)
LP: My Baby’s Gone
Uitgebracht: 1960
Charlie (1927-2011) Ira (1924-1965)
The Louvin Brothers, die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw groot waren in de stichtelijke country. De broers Ira en Charlie zongen mierzoete liedjes over de Here. Terwijl ze een ongelooflijk kloteleven hadden, vol wapens, drank en moord. Die Ira Louvin, de oudste van de twee broers, dat was echt een enorme hork een klootzak van je welste. Zijn derde echtgenote schoot hem uiteindelijk neer vier keer in de borst en twee keer in de hand nadat hij haar geprobeerd te wurgen met een telefoonsnoer. En maar zingen over de Heer en zaligheid.
5) Hank Williams
“Howlin’ at the Moon”
—-(Hank Williams)
De auto achter hem op een illustratie van Erik Kriek staat een blauwe Cadillac waarin hij in 1952 overleed. Naast hem een jankende hond uit het nummer “Howlin’ at the Moon” En dan valt het oog nog op vele lege drankflessen en peuken op de grond.
6) Tom Waits
“Romeo is Bleeding”
—–(Tom Waits)
LP: Blue Valentine
Uitgebracht: 1978
Tom Waits (1949) is mijn all-time favoriet. Je zit nooit mis bij Tom Waits. Hij is een van de grote Amerikaanse muziekcomponisten, net zo klassiek als Irving Berlin. Hij kan over alles schrijven wat hij maar wil. De romantiek in zijn liedjes, zijn melodieën, zijn teksten.
7) The Holy Modal Rounders
—“Bird Song” (Antonia Duren)
8) Fraternity of Man
—-Don’t Bogart Me
—(Fraternity of Man)
LP: Music from the Soundtrack
————–‘Easy Rider’
Uitgebracht: 1969
Easy Rider is een van de blijvers onder de bioscoopfilms uit de jaren zestig. het is een road movie over de zoektocht naar vrijheid en The American Dream of de illusie daarvan. De film is geregisseerd door Dennis Hopper (1936-2010) en geproduceerd door Peter Fonda (1940-2019). Zij namen ook de hoofdrollen voor hun rekening. In de film, die ook zorgde voor de grote doorbraak van acteur Jack Nickolson (1937), wordt de sociale context van die tijd gebruikt om de ontevredenheid over de toen heersende maatschappelijke situatie uit te drukken.
De boodschap werd uitgedragen middels de manier van filmen en de rock muziek. Een van de mooiste nummers van de soundtrack waren Bird Song van The Holy Modal Rounders en Don’t Bogart Me van Fraternity of Man. De film staat nog steeds symbool voor het streven naar een vrijere jeugdcultuur.
9 & 10) Steve Miller Band
a) Song for Our Ancestors
b) Dear Mary
—(Steve Miller)
Album: Sailor
Uitgebracht: 1969
Steve Miller (1943) is een Amerikaanse zanger-gitarist maakte van 1968 t/m 1970 vijf fantastische lp’s, met zijn band. Tijdens de tweede fase in zijn carrière vanaf 1973 ging hij een meer mainstream en pop georiënteerde richting op met aanvankelijk nog beluisterbare resultaten. Maar na verloop van tijd bracht hij met zijn band schaamteloze baggerplaten uit, die overigens wel met miljoenen tegelijk over de toonbank gingen. Ik draai meestal van Steve Miller overigens alleen zijn eerste vijf albums, en dan vooral zijn tweede “Sailor” uitgebracht in 1969, de twee openings nummers zijn parels van de eerste orde, relaxte trippy stukken met aan Pink Floyd referende passages, en vooral het eerste stuk met mysterieuze geluidscollages
11) The Outsiders
“I Love Her Still Always Will”
—–(Wally Tax – Ron Splinter)
2e Single: 1966
De Amsterdamse pop formatie The Outsiders rammelde en kraakte dat het een lust was, muzikaal gezien was het niet best allemaal, maar door het charisma van zanger Wally Tax (1948-2005) behoorde de band tot de allerbeste wat Amsterdam en omstreken te bieden had.
I Love Her Still, I Always Will was hun tweede single, uitgegeven door het muziekblad Muziek Express in 1966.
12) The Outsiders
“Keep on Trying”
(Wally Tax – Ron Splinter)
4e Single: 1966
“Love is blind and my love was too blind to see” of deze regel goed Engels is weet ik niet, kan ik niet goed beoordelen, maar het waren de eerste woorden van de derde single Lying All the Time van de Outsiders op papier gezet door Wally Tax en de muziek was van Ronnie Splinter. Deze single was de grote doorbraak van de band, Keep on Trying was de volgende
13) The Outsiders
—“Touch”
(Wally Tax – Ron Splinter)
5e Single 1966
Maar de vijfde single Touch behoord nu tot de klassiekers van de Nederbeat Sound. Drie van de originele bandleden zijn overleden.
Wally Tax (1948-2005)
Ronnie Splinter (1948-2012) –
Tom Krabbendam (1948-2012)